Marknaden i Praha-Holesovice

Var i Prag tillsammans med Mattias igår. Ebba var inte så sugen på att föIja med så hon var hemma och var hundvakt. I Holesovice finns en jättestor marknad där de säljer mängder av kläder, väskor, solglasögon m.m. som är kopior av originalmärken. Vi fyndade ordentligt! Till Björn, Mattias och Ebba köpte vi jättesnygga tröjor (Diesel och Peak) och själv köpte jag väskor. Två större som jag kan ha när jag flyger till Sverige (eller någon annanstans), en svart och en brun Chanel. När jag köpte Björn Borg kalsonger till Björn fick jag en liten brun väska på köpet och den passar bra när jag ska på bröllop. Jag har ju ändå letat efter en väska att ha till klänningen. En liten svart plånbok fyndade jag också och den är i samma mönster som den svarta resväskan.
Pruta måste man göra på marknaden i Hole?ovice. Och då snackar vi om att pruta rejält! En del saker går att pruta ner till ca en fjärdedel av det begärda priset och då är det ju ganska billigt redan från början. Skitkul!
Så kära släkt... nu vet ni vad ni får i julklapp i år. Det blir väskor,skärp och plånböcker för hela slanten! ;-)
Efter marknaden åkte vi in till centrum och gick i affärer en stund. Det är så mysigt i Prag med alla vackra hus och mycket folk i rörelse. Det är verkligen en lyx att bo 10 mil från en så underbar stad. Det tar bara en timme med tåg och de går ca en gång i halvtimmen. Perfekt!


Ett hundliv i jet-set-stil

Idag tog jag och Diesel bussen in till stan för att äta frukost på Cafe Bajer. Det är ett mysigt café på shopping-gatan och där hundar är välkomna. Anledningen till detta var att Diesel verkligen behöver miljötränas efter att ha blivit ett praktexempel på hur tjeckiska hundar beter sig, dvs han skäller på allt och alla som rör sig. Hur som helst så packade jag ner Diesel i hans nya svarta väska och åkte in till city. På Cafe bajer svepte jag en cappuccino och servitrisen serverade Diesel en vattenskål stor nog för honom att bada i. Efter det tog vi en promenad i stan och shoppade vi loss i djuraffären och gick därifrån med en ny sele, två halsband, ett koppel, hundkex, hundgodis och tugg-skor. Det är nog ganska lätt att vara "lyx-hund" i Pardubice.
 


Helgen som gick

Vi har ju som bekant haft Sverigebesök här onsdag - måndag. Jättetrevligt och roligt. Vi har hunnit med förvånansvärt mycket de här dagarna. Både shopping, kultur, vinfestival och annat. Jag trodde nästan att Lillian i egenskap av medlem i djurens vänner skulle göra en räddningsaktion på marknaden i Valý i söndags, men hon charmades nog mer av alla söta hundvalpar än av de stackars ankorna och hönsen som slängdes ner i en säck när köparen bestämt sig.
I lördags var vi på steeplechase. Det var kanon! det är ju inte var dag som man sitter i VIP-logen med borgmästaren. Vi spelade lite på hästarna och det gick bra. Tror t o m att vi gick med plus innan vi åkte hem. Naturligtvis var jag tvungen att köpa en hatt och den passar perfekt till klänningen jag ska ha på bröllopet vi ska till på lördag. Det är ju ett av få tillfällen då man kan ha hatt utan att folk undrar. Jag älskar hattar! Efter galoppen åkte vi hem, bytte om till lite mer bekväma kläder än kjol och höga klackar. Nej, Björn, Bertil och Mattias hade INTE höga klackar och kjol, men kostym och skjorta vilket kan vara nog så obekvämt i 29 graders värme. Därefter gick vi ner till ölstället vid floden med Grannarna. Dessutom var Petr, tennisspelaren vi hyr huset av, hemma på semester från Tyskland så vi fick chansen att träffa honom också.
Idag har jag följt Lillian och Bertil till flygbussen så det är lite tomt i huset, men de har lovat att komma snart igen och förhoppningsvis får vi fler besökare snart. Vi har ju gott om sängplatser här!
               

Besök!

Idag ska jag och Ebba ta tåget till Prag och hämta Lillian och Bertil! Jätteroligt att de kommer!
Jag ska göra mitt bästa för att guida dem runt i Pardubice med omgivningar trots att jag själv inte hittar så bra. Vissa planer finns det ändå.
Torsdag blir det nog en heldag på stan. Det finns gott om bra lunchställen och mysiga småbutiker. På kvällen efter maten tänkte vi gå ner till vårt lilla ölställe vid floden och dricka Gambrinus.
På fredag har jag bokat tid för ansiktsbehandling hos Marketa. Tänkte att Lillian skulle få uppleva en timme i himmelriket! Det är helt underbart! Under tiden kan jag, Bertil och barnen hitta på något annat på stan. Vi har ju slottet i Pardubice att titta på också. På kvällen blir det middag ute.
Lördagen hade vi först tänkt spendera i Prag, men vår fantastiska hyresvärd har fixat biljetter till deltävlingarna inför Pardubice's berömda och prestigefyllda Great Pardubice Steeplechase-tävling. Det är en årlig tävling (sedan 1874) där de bästa hästarna från hela världen deltar. En av deltävlingarna är på lördag och vi ska gå dit allihop! Jippie! Det är bra att ha borgmästaren som hyresvärd...
På söndag ska vi ta med Lillian och Bertil till marknaden i Valý. Måste ju bara visa dem detta fantastiska ställe där man kan köpa både avgasrör, getter, strumpor och hundar. Efter det åker vi nog till Kunětická Hora och tittar på det fantastiska slottet. Eller rättare sagt det som de har byggt upp igen efter svenskarnas framfart för en mindre evighet sedan. Vi har en blodig historia här i landet.
På måndag jobbar Björn igen efter helgens ledighet och L och B ska åka tillbaka till Sverige.

Frisören

Var hos frissan igår. Jag såg med viss fasa fram emot besöket eftersom hennes engelska är knapphändig, men det gick bra. I början...
Skulle färga håret och klippa topparna. Tanken var att jag skulle göra håret ett par nyanser ljusare eftersom det ändå blekts lite av sommarsolen. Det blev inte riktigt så... Hon fixade och donade och färgade och slingade.
Mitt hysteriskt lockiga hår måste antingen självtorka eller fönas och plattas med plattång. Det budskapet var lite svårt att få fram.
Ivana fönade håret och lockade till luggen .
Detta innebar att jag när jag lämnade salongen smög ut i porten, drog ihop håret i en hästsvans, satte klämmor i luggen och tog på mig solglasögonen. Aldrig har jag varit så tacksam över att befinna mig på en plats där ingen känner mig och där jag inte förstår vad folk säger.
Jag såg ut som ett av de där småtrollen med svintoliknande hår som alla hade på pennorna på 70-talet. Till detta hade jag dessutom en lugg som liknade den mamman har i "That 70's show".
Hur som helst så gick det att fixa till med lite vatten och en platttång så nu ser det helt ok ut. T o m färgen ser bra ut även om den inte är precis så som jag hade tänkt mig.
Här kommer bild som utlovat.
   

Måndag

Måndag igen... som om det har någon betydelse när man jämt är ledig. ;-) Det känns fortfarande som semester trots att Björn har börjat jobba och skolorna i Sverige har börjat. Här i Tjeckien börjar barnen skolan 3 september så Ebba har extra långt sommarlov. Mattias däremot ska plugga via Sofia Distans i Stockholm och har "flytande start".
För att komma igång med skolan har Mattias, Hanna och Elin planerat de närmaste två veckornas skolarbete och de har en hel del att göra. De följer ju svensk läroplan för respektive årskurs men har mycket eget ansvar och måste söka mycket information på egen hand. Sommarlovet är med andra ord slut för tonårsligan!
Eftersom Lotta och tjejerna var här så passade vi på att äta lite lunch tillsammans. Inte dumt alls att sitta i uteköket i sommarvärmen. Tacopaj och ost/skinkpaj med sallad blev dagens lunch. Jag var faktiskt uppe redan 06.30 och gjorde pajdeg och stekte tacofärs. Gott blev det i alla fall så nu kan ni räkna ut vad Björn får i sin lunchlåda imorgon.

Förmiddag i Pardubice - Kväll i Nemosice


Björn och jag var i stan idag. Tjeckerna är väldigt morgonpigga så det gäller att vara uppe tidigt om man ska hinna med lite lördags-shopping. Affärerna öppnar kl 08 eller 09 och stänger  kl 12. Detta innebar naturligtvis att vi kunde strosa runt på stan utan barn eftersom tonårströttheten har drabbat familjen.
Hur som helst så hade vi hunnit med en hel del butiker när det var dags för fika, eller rättare sagt frukost. Det blev cappuccino och skinktoast på Café Bajer. Kanongott!
Målet med shoppingen var inte Björns tröja, inte heller skorna till Mattias och mig och definitivt inte Ebbas nya bikini. Inte heller den fantastiskt snygga naturvita ullmattan var ett planerat inköp. Nej, det var barstolar till köket som var målet, men det hittade vi inga. Hönsnät att sätta längs staketet vid muren på framsidan fick vi däremot tag i. Det behövs för att stoppa Diesel som har fått smak för livet utanför tomtgränsen. Jag uppskattar inte alls att jaga honom på gatan när bussen kommer runt kurvan.

Ikväll ska vi till Johan, Lotta och tjejerna i grannbyn Nemosice. Trevligt! Lotta är guld värd då hon guidar mig runt i stan och visar mig allt från bästa lunchstället till var man får bästa ansiktsbehandlingen eller vilket fläckborttagningsmedel som är bäst att köpa här.  Hon har ju ett års försprång på sin tjeckenvistelse och det är perfekt!

Pivo

En 0,5 liters öl kostar ca 6 svenska kronor på vår lilla pub nere vid floden i byn där vi bor! En Coca-Cola kostar mer! Då till den intressanta frågeställningen.
Ska man lära ungarna att dricka öl istället?
Det är ju billigare och det är inte lika farligt för tänderna som Coca-Cola... Nej, tror att vi väntar med det. Och vad gäller Mattias så behöver han inte läras upp alls. Han har redan konstaterat att tjeckiskt öl är godare än svenskt.

4 veckor

image1

Igår var det fyra veckor sedan vi kom till Tjeckien. På denna tiden har vi hunnit med en hel del! B har börjat jobba, bilen har varit på verkstaden, katten har varit hos veterinären och jag har varit hos tandläkaren. Dessutom har vi ju faktiskt hunnit packa upp den största delen av flyttlasset. Resten består nog mest av lådor som får stå ett tag till, typ julsaker och annat som inte känns så nödvändigt för stunden.
Vi har också hunnit handla diverse konstiga matvaror som inte är riktigt vad de ser ut att vara. Eller vad sägs om konserverade jordgubbar, mineralvatten med parfymsmak och annat smått och gott. Tur att det är billigt att äta ute! ;-)
Till skillnad från den svenska sommaren har vi det både varmt och soligt. Igår hade vi 33 graders värme. Det har varit varmt de flesta dagarna sedan vi kom hit så jag och barnen har tillbringat en hel del tid på ett av stadens utomhusbad. Bubbelpooler, vattenrutschbanor och stora bassänger håller barnen sysselsatta så att jag kan ligga i solen och bli snygg.
Snygg ja... Som bekant för de flesta av oss så kräver naturen lite hjälp på traven med just den biten och som "desperate housewife" så har jag ju lite att leva upp till. Ingen av snyggingarna i TV-serien går ju omkring i slitna joggingbyxor och rufsigt hår! Med detta i åtanke hade jag därför bokat tid för både manikyr och ansiktsbehandling igår och kom hem med rosa naglar och rosiga kinder. Är väldigt anpassningsbar till min nya tillvaro så därför har jag en tid hos frissan också på tisdag. Det kan bli väldigt spännande då hon inte pratar engelska... Lovar att återkomma med bilder!
Nu ska jag gå till mitt kontor, dvs tvättstugan. Måste ju försöka upprätthålla en viss balans i tillvaron!


RSS 2.0