Halloweenfest

I lördags var det halloweenfest här i vad som då verkade vara skräckens hus. Gästerna var en salig blandning av mumier, varulvar, monster och andra mer eller mindre skräckinjagande individer. Vi hade ruskigt roligt och partajade till långt efter spöktimmarna. Kände mig som en vandrande vålnad dagen efter och övriga familjemedlemmar var ganska likbleka de också.

Blekrosa, rosa, rött... och lite glitter ibland

Jag har avancerat inom nagelvärlden. Första gången hos manikyristen valde jag en väldigt blekrosa diskret färg som gav ett naturligt intryck. Det var ju så jag brukade ha det. Efter det avancerade jag till en något mörkare rosa nyans. Sedan blev det acrylnaglar. Mörkrosa med glitter i.
Under den tid som den här utvecklingen har pågått har jag "hottat upp" nagellacksförrådet hemma. Glitter, silver, guld.
Och nu... Nu är har jag kommit fram till de röda naglarna!
Passar utmärkt till min svarta klänning som jag ska ha på Halloweenfesten nästa vecka. Morticia Adams, släng dig i väggen!
 Och nej... bilden föreställer inte "The Thing" i familjen Adams!


FMV på Tjeckienbesök

Igår bjöds supportgruppen med familjer på den årliga middagen av FMV (Försvarets Materielverk). God mat och trevligt sällskap. Tidigare på dagen hade FMV träffat Björn & co för information och diskussioner som rörde jobbet och framtiden. Jag däremot kunde i egenskap av Desperate Housewife istället tillbringa dagen på stan och hann dessutom med ett besök hos frissan. Allt enligt schablonbilden!  Ibland är livet lätt att leva!

Här går det att läsa mer om FMV och Gripen i Tjeckien.


L & B på besök

Vi fick besök av Lillian och Bertil förra veckan (tisdag-tisdag). Trots att barnen har gått i skolan har vi hunnit med en hel del de här dagarna. Lillian har varit med Ebba i skolan och fick se hur det är att gå i en tjeckisk klass. De har följt med på vår språkkurs i tjeckiska. Mattias, Ebba och Lillian bakade en födelsedagstårta på min födelsedag (Räkna INTE ljusen tack!). Vi var en heldag i Prag och hann med en hel del, bland annat marknaden i Holesovice, Pragborgen, och Karlsbron. I söndags körde Björn en liten guidad tur i trakten häromkring och då passade vi på att besöka Chrudim. Ja... naturligtvis har det blivit en och annan toast på Café Bajer, ansiktsbehandling och manikyr också. Det hör ju till!

             


MFF-IFK .... 0-2

Soff-coachen har deppat ihop!  Nu när Sören satt på läktaren, utvisad efter matchen mot Kalmar, såg coach Andersson sin chans att få ordning på MFF's matchstatistik. Hur det skulle gå till med tanke på avståndet Mnetice - Malmö behövde jag inte fundera över så många minuter efter att matchen, som visades på TV, hade startat. Han skrek och svor så att t o m MFF-klacken borde ha tystnat av ren förskräckelse. Men inte hjälpte det. Inte heller den ack så viktiga himmelsblå halsduken.
Ungarna som varit med förr och som vet var i tabellen Malmö ligger var smarta nog att fly byn och ta bussen in till stan för att gå på bio med Hanna och Elin.

   

Kanelbullens dag

Idag är det kanelbullens dag. Nu är det ju  så att det inte finns kanelbullar i Tjeckien. Eller jo... det är klart att det finns, men då i svenskarnas frysboxar. Det går inte att ta en kopp kaffe och en kanelbulle på stan. Det kan ju bero på att kanelbullen är en svensk företeelse även om kanel används vid bak i många andra länder förutom Sverige. Men det finns så mycket annat här istället. Här finns massor av goda saker, som tex Medovnik. En fantastisk honungstårta med smak av valnöt. Den kan verkligen rekommenderas för eventuella besökare! De har en sorts släta bullar med russin och mandel som är gudomligt goda precis som de nougatfyllda munkarna. Men som sagt... Inga kanelbullar.
Jag får väl ta en cykeltur bort till affären och köpa lite jäst och mjöl så att jag kan överraska familjen med nybakta bullar i eftermiddag. Jämfört med Mimmi och Katarina som ska baka kanelbullar på det internationella dagiset i stan kommer jag ju lindrigt undan med dubbel sats deg. Och så doftar det så gott i huset.

Tjeckiska

Ikväll ska vi alla fyra plus familjen Gustavsson börja vår kurs i tjeckiska. Bättre sent än aldrig. Vi har ju trots allt ganska lång tid kvar här och det underlättar en hel del om man i alla fall har lite baskunskaper i tjeckiska.
Det ska bli kul att se hur mycket vi lär oss. Hittills, utan lektioner, har vi kommit så långt att vi kan beställa öl och mat på restaurangerna, köpa ett par hekto skinka eller en benfri kotlettrad i charkdisken, pruta på marknaderna (hälften tjeckiska/hälften engelska) och inte minst använda det fantastiska ordet "nerozumim" som betyder "jag förstår inte".  Återkommer med mer info om hur det går med de nyförvärvade språkkunskaperna.

Bostadslös, arbetslös...

Vad har ni för en bild av någon som är både bostadslös och arbetslös? Ett foto på mig kanske kan vara en bra vägledning! Nja.. riktigt så illa är det inte. På pappret ser det väl ut så, men det stämmer ju inte riktigt.
Vi har sålt huset på Hulta. Det är med blandade känslor jag gör det måste jag erkänna. Visst är det skönt att slippa känna pressen som det innebär att ha ett hus stående tomt och obebott  i 2 års tid, men det finns ju en trygghet i vetskapen om att det finns där. Bostadslös är jag ju ändå inte. Långt ifrån! Jag bor ju i ett underbart hus, betydligt större och finare än det vi nu har sålt.
Arbetslös är jag ju inte heller. Nu syftar jag inte på varken tvätthögar eller dammsugare. (*viskar* Snart har vi städerska) Visserligen sa jag upp mig från jobbet innan flytten, men jag ska snart hem och jobba lite extra för att hålla kompetensen uppe.
Så det kanske inte är så illa att vara bostadslös och arbetslös när faktum är att jag bor bättre än någonsin och kan jobba precis när jag vill och hur mycket jag vill.
Hur det blir om 2 år? Det är ju en evighet tills dess!
   

Hulta
   

Mnetice

Fredag-måndag

Helgen som gick var lite längre här än i Sverige eftersom det var en tjeckisk helgdag i fredags. Björn och barnen har ju den fördelen att de är lediga från skolan/jobbet både svenska och tjeckiska helgdagar. Vilken lyx!
I fredags tog vi en tur till staden Chrudim som ligger knappt en mil bort. Trevlig liten stad med ett vackert torg och små mysiga gator. Ebba hittade liute Halloween prylar till festen om en månad. Perfekt!
I lördags åkte vi in till Prag. Shopping, fika och en liten promenad i centrum hann vi med. Det är en härlig känsla att befinna sig i en Europeisk storstad en vacker höstdag i slutet av september. På kvällen försvann Mattias och Ebba bort till Hanna och Elin där de tittade på film halva natten.
Igår skulle barnen fira att Alex har fyllt 12 så då var de bjudna på bowling och mat inne i stan.
Nu så är det måndag igen och jag ska kasta mig på min cykel och ge mig av in till stan. Hundtransportbur ska införskaffas till Diesels flygresa hem till Sverige, telefonräkningen ska betalas och kylskåpet ska fyllas efter att alla har varit hemma och lediga i helgen.

Kent, Winnerbäck och Ola Salo

Kent släpper en ny skiva! Lars Winnerbäck också! Visserligen lyssnade jag mycket på dem redan innan flytten, men svenska artister får på ett märkligt sätt en större betydelse när man befinner sig utomlands. I alla fall är det så för mig. Vilken attans tur att jag ska se The Ark i Prag nästa söndag!


RSS 2.0