ISP

Igår besökte jag, Mattias och Ebba International School of Prague. Efter tät mailkontakt mellan mig och Cecilia,och ett frenetiskt bläddrande i våra almanackor lyckades vi till slut hitta ett datum som passade oss alla. Förmiddagen var barnen i skolan som vanligt och vid lunchtid tog vi tåget in till Prag. Där möttes vi av Cecilia som hämtade oss för vidare transport till skolan.
Det var en jättetrevlig eftermiddag och kväll! Ebba var med på en svensklektion tillsammans med femteklassarna som också guidade henne runt på skolan. Under tiden var Mattias och bowlade med killarna och tjejerna på högstadiet. Själv satt jag i cafeterian och pratade med de svenska mammorna och fick en rundtur på skolan jag också. ISP är skola med ca 850 elever från olika delar av världen och undervisningsspråket är engelska.
Efter svenskundervisningen åkte vi till ett ställe en liten bit därifrån och åt mat allihop. Det var underbart att se hela gänget med barn i blandade åldrar, varav många jämnåriga med Mattias och Ebba, samlade vid ett stort bord. Den synen har jag saknat... och Mattias och Ebba också verkade det som. Än en gång blev jag påmind om hur viktigt det är att den sociala kontakten med jämnåriga finns!
På tåget hem hade jag med mig två glada, uppspelta barn och jag lovar att alla tre hade massor av tankar, funderingar och nya intryck som virvlade runt i våra huvuden.

Velikonoce

Påsklovet är över och påskfirandet är avklarat. Det finns en hel del saker som är lika men vissa saker skiljer sig åt mellan påskfirandet i Sverige och Tjeckien. En av de roligaste tjeckiska traditionerna är att männen och pojkarna på annandag påsk går runt i byn med en pomlazka och piskar kvinnorna och flickorna lätt på rumpan och benen och i gengäld får ett ägg, blir bjudna på något gott  (gärna alkohol till männen) och blir belönade med ett färgglatt band att hänga på piskan. Det kvinnorna får i utbyte är god hälsa, skönhet och ungdom. Gissa varför vi investerade i den största pomlazka vi hittade...

 Pardubicky pernik med påskmotiv     Pomlazka. Stor!

 Fabergé-ägg, äkta vara direkt från hönorna. Visst blev de fina!

Dogwhisperer

Med tre hundar i huset, alla hanar, så krävs det att de är någorlunda väluppfostrade. Så är inte fallet! Mycket beror på att vissa personer i familjen inte inser att en hund är en hund även om den är en familjemedlem. Då är det väldigt svårt för hunden att förstå att den är hund. Jag tycker absolut att hundarna ska ligga i soffan och mysa och att de ska vara med oss så mycket som möjligt, men då kräver jag att de ska uppföra sig.
Mimmi som inte missar ett enda avsnitt av "Mannen som talar med hundar" har nu fixat så att vi ska få gå på hundkurs i grannbyn Nemosice. Det kan nog behövas!
Kursen hålls på tjeckiska och är på 10 gånger.
De blivande kursdeltagarna är (förutom ett antal tjeckiska hundar/hundägare som vi inte känner till):

Hudson (och Katarina): En typisk Golden Retriver med stora öron och bedjande blick. Snäll som få och redan väldigt lydig och duktig anser jag. Blir nog klassetta tack vare sin vilja att vara till lags.
Elvis P (och Mimmi): En Prasky Krysarik som är bedårande pigg och söt och som smälter allas hjärtan men som definitivt lever upp till namnet Elvis P = elvisp. Har supportgruppens bästa sångröst som han gärna visar upp.
Tito (och Ebba): Minstingen i gänget men ändå bossen som styr över övriga fyrbeningar. Följer sin matte perfekt, men skulle aldrig frivilligt lyda kommando av någon annan. En chihuahua som bör fostras som en Rottweiler.
Diesel (och jag): Russkiy Toy som har större öron än hjärna. Tack och lov är hjärtat ännu större! Charmig, busig men med ett icke-existerande korttidsminne när det gäller lydnadskommandon.
Findus (och Eva): En snygg Shiba Inu som nog kan anses vara hjärnan i hundgänget. En smart hund som säkert kan hitta på alternativa lösningar på lydnadsövningarna om han tycker att det blir tråkigt. Självständigt tänkande är ju rastypiskt för shiban.


Det kan bli riktigt roliga onsdagar framöver! Förhoppningsvis ger de resultat också. Men som Cesar Millan på TV brukar säga... det är sällan hunden det är fel på.

Väderväxling

I morse sken solen och himlen var alldeles blå. Mattias, som skriver om katolicismen i SO ,skulle göra ett studiebesök i kyrkan så vi gav oss av in till stan vid åttatiden.  Efter ett besök i Kostel sv Bartolomej där vi tittade på Jungfru Maria, de 14 Stationerna, tabernakel, evighetslampan, vigvattenskålen, bikten och annat som Mattias skulle lära sig mer om så åt vi frukost på Café Bajer.
Efter en stund i stan begav vi oss hemåt till ett nystädat hus. Tack Mrs Synkova!
Helt plötsligt blev himlen mörk, det började snöa, och sedan var det dags för det vanliga väderorsakade strömavbrottet. Strömavbrott är en vanlig företeelse här i Tjeckien.
Från blå himmel och vårsol till snö och strömavbrott på ett par timmar. Vårväder!

                                                      Förmiddag med sol  

                                       Eftermiddag med snö

Festivaldrömmen

Om jag ska nämna en enda sak som jag verkligen ångrar att jag inte har gjort så är det att leva festivalliv en sommar. Jag tänker på det varje år när info om sommarens festivaler och konserter börjar synas lite överallt. I år så är det en festival som lockar mer än andra, Peace & Love.
Petter, Håkan Hellström, Mando Diao, Miss Li, Jason Mraz, Lillasyster, Kent, In Flames och många andra samlade på samma ställe. Dessutom föreläsningar, debatter och skapande verkstäder. Vad mer kan man begära av en festival? Åh vad jag önskar att jag skulle dit!

Silver

När jag fyllde år i höstas fick jag ett fantastiskt fint armband med tillhörande ring. Båda i silver och egenhändigt designade och tillverkade av min mamma. Smyckena är ett resultat av hennes kvällar på silversmideskursen.  I Trelleborgs allehanda kan ni läsa mer, och dessutom se henne "in action.

Vår snart?

Idag är det allt annat än vårväder, men de senaste dagarna har vi faktiskt haft riktigt skönt väder. Lite lagom friska vårvindar som känns helt ok när solen värmer, solglasögonen åker på och vinterjackan åker av. För att locka fram vårkänslorna och för att det snart är påsk så bestämde jag mig för att pynta lite färglatt i fönstren ute vid trappan på framsidan. Med det här hysteriskt och barnsligt färgsprakande nödropet måste väl våren komma tillbaka igen?!

                                                         


Russian Earl Grey

Jag har ett beroende, en passion, en last...
Kalla det vad ni vill, men jag älskar te och dricker mycket, mer, mest både ofta och helst hela tiden. Ungefär så.
Jag gillar de flesta smaker men allra helst dricker jag Russian Earl Grey. Tyvärr är det är en av de tesorter som inte har gått att få tag på här i Tjeckien. Detta har inneburit att vi har fått ordna leverans av tepåsar från Sverige. Märkligt att det jag saknar mest från Sverige är något så osvenskt som te.
I alla fall så tittade Lotta förbi idag med en teförpackning som hon hade köpt när hon var och handlade. The big news är alltså att i Tjeckien går det nu att köpa Earl Grey Collection som bland annat innehåller Russian. Nu kan jag dricka hur mycket te jag vill utan att ransonera påsarna och inte heller behöver jag ha ett par tepåsar gömda i skafferiet för eventuella nödsituationer. Gott!
 


Slutspurt i hemkunskap årskurs 8

Nu har Mattias kört en spurt i hemkunskapen så att han kan lägga den bakom sig resten av terminen och istället koncentrera sig på övriga ämnen.
Det har blivit många goda rätter under månaderna som har gått och jag behöver definitivt inte oroa mig den dagen han flyttar hemifrån. Mattias kommer garanterat äta gott och varierat. Här kommer ett "smakprov" på vad han har lagat under 17 veckors hemkunskap. Gissa om vi har njutit...

                      

Potatissoppa och         Panerad fisk med         Ostkaka                         Stekt fläskkotlett med  
vänskapsbröd               potatismos                                                             hasselbackspotatis


             

Pizza                               Risgrynsgröt               Och som bonus ett skinande kök! Tack Mattias!

Bio

Idag har Ebba och jag varit på bio. Det var hennes tjeckiska klass och ett par andra klasser som skulle gå och se "Nejkrásnejsí hádanka" som handladr om prinsessor, kärlek, rövare och hjältar. Filmen är på tjeckiska, men både jag och Ebba hängde med bra i handlingen och förstod faktiskt en hel del av vad de pratade om. Vi hade en riktigt mysig förmiddag med bio och popcorn.       

Ebba lagar Ungkarlens frestelse

I lördags kväll skulle Ebba bjuda familjen på mat. Både hon och Mattias är väldigt duktiga i köket och det är hur lyxigt som helst att bli bjuden på middag hemma.
Ebba hade bestämt att hon skulle göra sitt paradnummer "Ungkarlens frestelse" Inte världens nyttigaste maträtt, men fantastiskt god! Till detta serverade hon sallad med mozzarella och ett gott vitlöksbröd som hon gjorde av baguetter fyllda med hemmagjort vitlökssmör. Supersmaskigt alltihop! Vi åt och njöt av varenda tugga! Jag tror att hon delar med sig av receptet om ni frågar snällt.


   Vaddå Mat-Tina? Vi har vår egen Mat-Ebba!

Med Emma på stan

Idag förmiddags skulle jag och barnen bowla med ett gäng ur "svenskgruppen" kl 11. Björn som var på fest med några av sina tjeckiska kollegor igår övernattade i Kutna Hora och vi räknade inte med att han skulle komma hem i första taget. Jag, Mattias och Ebba åkte in till stan strax efter kl 8 för att hinna med en vända på stan innan bowlingen och Ebba shoppade skor och några tröjor och sedan hade vi planerat att fika på Cafe Bajer .
På vägen till vårt fikaställe skulle jag hämta ut pengar så jag och Mattias gick in i entrén till en av bankerna för att slippa stå i duggregnet ute. Då blev det strömavbrott i hela stan och de automatiska dörrarna gick inte att öppna. Där stod vi, jag och Mattias i en mörk men varm bankentré medan Ebba stod utanför i det tilltagande regnet. Som tur var hittade jag en nödöppningsknapp övanför dörren så att vi kunde skjuta upp dörrarna för hand.
Vi insåg ganska snarbbt att vi inte skulle hinna fika, och dessutom stängdes alla butiker och matställen pga strömavbrottet, så vi började gå mot Hypernova och bowlingen istället.
Då började det storma ordentligt, samtidigt som det  åskade och vräkte ner hagel och regn. Över gatorna for stora metallpapperskorgar, skyltar och plåtbitar fram och tillbaka och de översta delarna på en byggställning lossnade. Jag och barnen tryckte oss mot en port tillsammans med några andra för att få lite skydd men haglet piskade i ryggen och vid fötterna låg en decimeterhög driva med hagel.
När det värsta ovädret hade lagt sig bestämde vi oss för att åka hem istället. Vi var genomblöta och kalla som is. Dessutom räknade vi snabbt ut att eftersom hela stan var mörk så borde inte bowlingen heller bli av.
Det blev taxi hem till huset och ombyte till varma torra kläder istället.
Nu läste jag att stormen som har drabbat Europa heter Emma och att ett par personer här i Tjeckien har dött pga ovädret och att hundratusentals blev utan ström. Då helt plötsligt känns en missad bowlingdag och lite blöta kläder inte så illa. Vi sitter trots allt här, oskadda med tända lampor och en melodifestivalkväll framför oss.


RSS 2.0