Utmanad

Jag har fått en utmaning från det stora landet i väst, från Anna of Sweden. Jag ska svara på frågor och skicka dem vidare. Självklart antar jag utmaningen!

Fem saker på min att-göra-lista idag:
1. Plugga SO, imperialismen, med Mattias som läser årskurs 9.
2. Skaffa kurslitteratur till utbildningen jag börjar på nästa vecka. 
3. Kolla klorhalten och pHvärdet i poolen
4. Kolla tågbiljetter till Ungern första helgen i oktober.
5. Ringa veterinären och boka tid för kattens vaccination.
Vad gjorde du för tio år sedan?
Jobbade natt på akuten i Karlshamn, inskolade två barn på dagis och målade väggar i nyinköpta huset på Aklejavägen.
Ställen jag bott på:
Malmö, Tygelsjö, (Paris, Aten ), Tygelsjö, Malmö, Ronneby och nu i Pardubice i Tjeckien.
Fem saker jag skulle göra om jag vore biljonär: 
(En amerikansk billion är en svensk miljard, en svensk biljon är  tusen miljarder. Mycket pengar oavsett!)
1. Bygga eller köpa ett eget hotell. 
2. Utbilda mig till modist.
3. Dela med mig!
4. Resa, resa, resa, resa... och resa igen
5. Köpa drömhuset 

Regler: Välj ut 6 personer och utmana dem i deras bloggar. Meddela personen du blev utmanad av när du genomfört utmaningen.
Jag skickar utmaningen vidare till Kattis, Sara, Mimmi, Tojan , Åsa och Desi

Ett eget sommartorp... utan Ernst, med Ernst

Det är inte bara SVT's program Sommartorpet som får klara sig utan Ernst. Lilla stugan också. Och jag.
Jag vet att jag har skrivit om Ernst tidigare, men efter mitt lilla stugköp känns han mer aktuell än någonsin. Jag skulle verkligen behöva låna Ernst några veckor. Lite hemtrevligt barfotapyssel och fixande med stenar och trä. Nya luftiga solvänliga gardiner, kalkstensvita väggar, smart förvaring och kanske ett trädäck. Ett riktigt trädäck med segeldukstak á la Ernst. Det hade varit något... En uteplats större än inneplatsen. Skugga och sol.

Istället får jag försöka fixa på egen hand. Med Ernst som inspiratör och hans hemsida som inspiration. Det kan absolut bli lika fint som om Ernst himself hade fått göra jobbet. Han pratar om känslosam inredning, ärliga material och om att befria kvadratmetrarna. Undrar hur man gör det egentligen? Befriar kvadratmetrarna alltså. Har ju inte så många kvadratmeter att befria i stugan.
På tomten finns det förståss lite fler. En 360 stycken sisådär. Jag ska börja med att befria de precis vid grinden. De som hålls gisslan av en gran. 

Det är många som har höjt förvånat på ögonbrynen över stugköpet. Många som undrat hur och varför? Ja... det kan man undra med tanke på att mitt trädgårdsintresse är noll och renoveringskunskaperna minimala. Trots det så känns köpet helt rätt. Eller som Ernst skulle säga: "Varför gå den logiska vägen när det finns så många andra vägar?" och "Här kommer huset att trivas bra, här kommer jag att trivas bra. Och vad kan det bli då? Jo, bara bra."

Han är klok Ernst... och jag är barfota.

Den lilla stugan

Har varit i Skåne en vecka. Jobbade några pass på akuten i Simrishamn där jag inte varit på två år. Lika roligt och trevligt som alltid!
Förutom jobb och besök hos mamma i Tygelsjö så hann jag med lite shopping. Som vanligt blev det mest godis som  Ahlgrens bilar, saltlakrits, violtablettaskar, Gott & blandat , ostbågar, dillchips och annat som barnen saknar. 

Fast visst köpte jag annat också.

Bästa köpet var det största köpet. En stuga! Liten och röd med vita knutar. Cykelavstånd både till stranden och Trelleborgs centrum.
Det finns en hel del att göra med både stugan och tomten men med lite jobb så kan det bli helt underbart där på sommaren. Golv behöver läggas, väggar målas, fönster fixas, takpapp fästas. Detta blogginlägg blir härmed en officiell inbjudan till släkt och vänner! Ni är hjärtligt välkomna, och får gärna ta med hammare, såg eller spade när ni kommer!


            
Ena sidan...                        och andra sidan...              ... och framsidan

                                
                Rivningsredo redskapsbod !        Mysig mulltoa?

Redo för vinter-OS

Jag vet att sommar-OS pågår för fullt, men eftersom jag har lärt mig att det aldrig är fel att blicka framåt så börjar jag självklart planera för vinter-OS redan nu. Frågorna är många inför mitt största ögonblick i min hittills obefintliga idrottskarriär.
Vad ska jag ha på mig? Jag klär inte i gult och vill inte se ut som alla de andra så kanske Lars Wallin kan designa någon tjusig blåsa till intåget på arenan?
Hinner jag gå ner minst 20 kilo innan invigningen? Alla vet att kameran lägger på 5+ och jag vill inte se ut som en av OS-maskottarna?
Vem ska få gå med den svenska flaggan, jag eller sprintåkaren Lind? Alltså... kan en skadad trestegshoppare promenera runt, runt med ett ont ben så kan jag ställa upp om de ber mig så att ingen klen idrottsman sliter på redan trasiga muskler.
Blir det middag med någon annan OS-trupp och hur lyckas man knipa platsen bredvid franska skidstjärnan Darragon? Jag lovar att inte spilla rödvin varken på duken eller mig. Och spiller jag på hans skjorta så att han måste ta av den så är det meningen... bara så ni vet.
Den största och viktigaste frågan är ändå När ringer Anette Norberg? Jag menar... Jag är väl självskriven i Curlinglandslaget efter att det senaste året ha curlat stenhårt varje dag? Curlingmamman definierad - det är jag! Senaste året i Tjeckien har varit som ett enda långt träningsläger i curling, och nu borde för h-vete OS-biljetten till 2010 komma med posten snart! Tills dess fortsätter jag träna. I köket, tvättstugan, vid spisen... Ett år till, sen är jag i mål och väl värd guldmedaljen!


Definition av curling ( eller desperate housewife-livet):
En sport där du kan få vara med i en match redan första gången du provar men där det tar många år att bli en mästare och som på elitnivå kräver yttersta precision. Curling kan vara oerhört spännande för spelare, publik och åskådare
I första hand är curling ett lagspel med fyra spelare.  En i laget är lagkapten (skip) och dirigerar spelet från sin plats i boet. När kaptenen skall spela är det en lagkamrat som  tar över "dirigentsysslan" som viceskip. 
Curling spelas på hal is. Måltavlan kallas bo eller hus och det är dit som man skall försöka nå med sina stenar      
     

Det som kanske främst förknippas med curlingen är sopningen. Samtliga fyra lagmedlemmar är utrustade men en borste men det  är i första hand två som sopar. Kaptenen använder sin kvast i första hand som riktmärke men hjälper till med sopningen inom boets område.                                       

Sopningen fyller två syften. Dels går stenen längre men det går också att styra stenen med hjälp av hård sopning. En curlingsten går i regel i en böjd bana och med hjälp av hård sopning framför stenen kan man få den att gå rakare. En smart lagkapten kan vinna matcher åt sitt lag genom att lura motståndarna i taktiska fällor. Det är oerhört mycket taktik i curling.               


Varning på stan!

Sara, Tomas och barnen flyttar hem till Sverige idag. Naturligtvis skulle Sara få en "sista natten med gänget-upplevelse" så i lördags träffades Sara, Alena, Mimmi och jag på torget och hamnade omedelbart på Che's för en obligatorisk Mojito... och en till. När vi började bli lite småhungriga gick vi vidare, utan att komma speciellt långt, och hamnade på restaurangen bredvid. Mätta och nöjda var vi sedan redo att dra vidare, men eftersom ägaren på Che's hade Havana Club-kväll så gick vi tillbaka dit för Mojitoprovning. Grapefrukt, skogsbär, hallon, äpple... goda allihop, men originalet är ändå bäst konstaterade vi.
Kvällen fortsatte i samma stil som vi börjat den och vi tog bar/discorundan via Patapuf, Gimlet, Hanybany och slutligen Klec där vi bestämde oss för att stanna eftersom där var kanonbra musik, mycket folk som dansade och vi slapp både ryska maffian (tror vi) och bardansande toplessbrudar.
En helkul kväll som vi snart måste göra i repris!
                                                                                 
                                                   

Iron Maiden i Prag

Björn och Mattioas drog iväg mig till Prag i fredags för att gå på Iron Maidens konsert. Jag älskar att gå på konserter och oavsett vad man tycker om för typ av musik så är det en speciell känsla med så mycket folk och hög musik. Iron Maidens konsert var suverän! De spelade på en fullsatt arena med 35 000 människor på plats i Prag (65 000 i Göteborg) och stämningen var på topp. Det jag gillar med Iron Maiden är att deras låtar handlar om/bygger på historiska händelser, böcker eller filmer och det är häftigt tycker jag. När jag hör "The Trooper" som handlar om Krimkriget och dödsritten vid slaget i Balaklava kan jag nästan se slagfältet framför mig. Även "2 minutes to midnight "som handlar om Kalla kriget är superbra live!
Samma dag hände en allvarlig tågolycka i Tjeckien och ombord på tåget fanns många ungdomar varav en del var på väg till Prag för att gå på konserten. Bruce Dickinson tillägnade låten Revelations till alla dem som var med på tåget. Bra val! Den är en av mina favoriter.

                    
                              35 000 personer...                                                ... och vi

Fanbärare

Ebba och jag ligger i varsin soffa och slötittar på OS-invigningen. Det är många länders deltagare som tågar in på arenan. Vi kommenterar kläder och flaggor och har kommit ungefär halvvägs genom ländernas inmarsch när Ebba plötsligt utbrister "-Tänk att min pappa också har burit en flagga och gått med så många människor bakom sig när alla tittade på. Fast han hade förståss den svenska flaggan." Det går inte att missa stoltheten i hennes röst.
I Ebbas ögon är Björn alltid hjälte och att vara fanbärare på OS-invigningen eller på lågstadiets skolavslutning i Ronneby är precis lika viktigt.

Solhälsning

En av mina absoluta favoritblommor är solrosor. Där vi bor finns stora solrosfält och de är helt fantastiska att titta på! Nästan overkligt vackert!

                                   
                                 Blå himmel och massor av sol!


Iron Maiden och Liseberg

Under vårt Sverigebesök tog vi en sväng till Göteborg. Målet för Björn och Mattias var Iron Maidens konsert på Ullevi. Bland 56 000 andra stod de och hoppade och sjöng fullt övertygade om att jag och Ebba missade årets händelse. Detta medförde att jag har lovat att följa med och titta på Iron Maiden i Prag. Det blir säkert kanonbra, men i ärlighetens namn hade jag hellre gått på en Winnerbäckkonsert.

Medan Maidens låtar dundrade ut från Ullevi roade jag och Ebba oss på Liseberg. Många karuseller blev det och eftersom Ebba verkade vara dagens turgumma gick vi därifrån 8 kilo (!) choklad rikare. Tur att vi hade kylväska i bilen!

                                  

Historielektion på sommarlovet

Eftersom vi åkte bil tur och retur mellan Tjeckien och Sverige så passade vi på att ta ett par övernattningar i Tyskland. På vägen till Sverige stannade vi i Dresden och på vägen tillbaka tog vi en övernattning i Berlin.

Båda städerna har ju fått sin beskärda del av krigshistoria och för Mattias som ska läsa om Andra världskriget i årskurs 9 blev stoppet i Berlin en extra historielektion. Förutom muséet vid Checkpoint Charlie så hann vi med en vandring längs murens sträckning, benvila under träden längs Unter den Linden och mat vid Kurfürstendamm.

       
                  Checkpoint Charlie                                                      Die Mauer


Sverige tur och retur

Istället för att åka söderut på semestern drog vi norrut för  att komma till det sydligaste av Sverige.

Sol, bad, värme, sand mellan tårna, smörsnäckor från Annas bageri, mjukglass i Falsterbokiosken och en oändlig kustlinje. Svensk sommar!

                                       


RSS 2.0