Lyx

Idag känns ordet "lyxhustru" befogat. 

Max fem minuter efter att jag hade tänkt tanken att gräset hade blivit förvånansvärt högt på bara drygt en vecka så kom Pavel med gräsklipparen.

När jag strax därpå tänkte att det var dags att ta ett svep med dammsugaren så slog det mig att imorgon kommer Mrs S och städar, så jag lät dammsugaren stå.

Jag klagar inte.


Guidad tur i Pardubice

På måndagar går vi och läser tjeckiska. Vår fantastiska och enormt tålmodiga lärare Jan är utbildad guide så igår byttes språklektionen ut mot en guidad tur i stan. Det var enormt intressant och det blev många aha-upplevelser under kvällspromenaden som avslutades med pizza och öl på en av uteserveringarna på torget. Förhoppningsvis kan jag nu inte bara visa upp vår vackra stad för er som besöker oss, utan jag kanske t o m kan berätta lite mer om dess historia... och visa allt som svenskarna förstörde under de perioder våra förfäder belägrade delar av Pardubice med omnejd.


   Kvällssol över Gamla Stan           Jan, vår lärare och guide


Pass

När man bor utomlands kan det vara ganska bra att ha ett giltigt pass. Eftersom mitt har giltighetsdatum till 8 maj så åkte jag in till svenska ambassaden för att förnya det idag. Svenska ambassaden ligger fantastiskt vackert i Prag. Titta och njut!

       
Svenska ambassaden med klostret Strahovsky bakom

   
Utsikt från ambassaden

         
Ambassadgatan  Úvoz   

Efter besöket på ambassaden vandrade jag genom Malá Strana tillbaka ner mot centrum. Av erfarenhet vet jag att det är både trångt och stökigt på Karlsbron så jag tog nästa bro istället. Därifrån är utsikten dessutom ännu vackrare!  


   
Karlsbron och floden Vltava sedd från Legií most

Tilläggas bör att termometern visade 27 grader och att uteserveringarna var fulla av folk som njöt av solen och värmen! 

Jag gjorde också en fullständigt ovetenskaplig och hundraprocentigt subjektiv undersökning av ambassadernas läge och kan konstatera att Sverige har dragit vinstlotten i jämförelse med Japan, Norge, Belgien, Italien, Tyskland och USA. Inte illa!
                                       
                                

Wii-söndag

Igår var Mattias och Ebba i Svitkov på Wii-eftermiddag tillsammans med de andra barnen i Svenska skolan. Det var Albin som hade bjudit över allihop för att spela Wii. Medan de festade loss med spel, snacks och dricka så satt vi föräldrar i solen och njöt av kaffe, glass och Saras mumsiga kladdkaka. Härligt!

                                                                 Linnea och Albin
                                                   


Äppelblom

I förmiddags cyklade jag till Kattis och grabbarna för en kopp kaffe. Ett lätt duggregn och en doft av kogödsel var tydliga tecken på att det är vår på riktigt nu. Och äppelträden som blommar längs vägen bidrar såklart också till vårkänslorna!

     

   

Flickan med blommorna

I onsdags, när jag satt vid stationen och väntade på bussen hem, satt jag bredvid en flicka på 10-11 år. I handen hade hon en jättestor blombukett som hon hade plockat. Helt plötsligt gav hon mig en röd tulpan. Tänk vad ett leende och en röd tulpan kan lysa upp tillvaron!


                                                                     

Mamma på besök i CZ

Veckan som gick har mamma varit på besök hos oss i Tjeckien. Eftersom det var första gången hon var i Tjeckien så försökte vi hinna med en del "måsten" som Prag, Karlsbron, Café Bajer, barnens skola, Medovnik och annat som hör till. Dessutom hann vi med shopping. Mycket shopping! Faktiskt så mycket att det behövdes en extra väska till hemresan, och då lämnade hon ändå kvar ett par grejer som vi får försöka ta med till Sverige i sommar.
Vi hade några riktigt mysiga dagar!

                                                                 


Datorvirus?

Jag kan inte så mycket om datorer, men jag kan i alla fall en del om diverse sjukdomar. Nu är jag vrålförkyld, snörvlar, hostar och har ont i öronen. Åsa har varit sjuk i flera veckor med ungefär samma symtom. Kan det vara så att jag när jag har läst hennes blogg har smittats av "datorvirus". Fungerar det verkligen så?

Nästan som Skåne

Igår, på väg hem på cykel från grannbyn Nemosice, så såg jag än en gång likheten med Skåne. Visserligen är vägarna här kantade av äppelträd istället för pilealléer, men ändå. Nu väntar jag bara på att rapsfälten ska börja blomma.

           
                       


Fredag och fest

Fredagskvällen förgylldes med fest i Kolin. Uniformer och klänningar virvlade runt bland bufféborden i VIP-rummet och även på dansgolvet. Jag iklädde mig ett säkert kort,  "den lilla svarta", och nyinköpt taxfree-parfym. På scenen stod en av Tjeckiens största artister vid mikrofonen och alla sjöng med.  Skumpa och Becherovka bidrog till huvudvärk hos en del dagen efter. Hos mig var det mer ömt i fötterna än i huvudet.

          

Olympiska elden

Det har skrivits en hel del om den olympiska elden den senaste veckan. Tydligen så försöker människor visa sitt missnöje mot Kinas regim genom att släcka elden.
Jag tycker mest synd om de stackare som springer med facklan och sedan blir attackerade av någon som försöker stjäla elden. Jag vet ju precis hur det känns!

  

Moster Becca

Jag tittar på barnvagnar, små söta babykläder och bedårande miniatyrskor. Jag ska bli moster!!! Denna gången är det till en tvåbent bebis istället för de lurviga fyrbenta som kennel Tash Kurgan brukar få.

  Bild på syrran, blivande mamma!  Grattis!  

Och Nilla...  jag är medveten om att du och Mange har så många barnpassningar tillgodo att ni kan lämna bebisen hos mig strax efter förlossningen och "hämta ut" vederbörande vid en ålder av 18.


Dis

När vi tog vårt pick och pack och flyttade hit så hade vi inte bara flyttkartonger i bilen utan även ett antal burar av varierande storlek. I flyttlasset ingick, förutom två hundar och en katt, dessutom fem möss och en hamster. Små gnagare lever sällan mer än två år så i beräkningen fanns ju att vi inte skulle ha några burar med hem till Sverige igen. Nu har visserligen hundantalet ökat under vistelsen här men bara med en, så summan av antalet svansar är inte konstant. Tur!
Igår morse så hittade jag Ebbas lilla mus Dis stel och kall i buren. Det var inte helt oväntat med tanke på åldern men för Ebba är det lika jobbigt varje gång.  OCh för mig är det lika jobbigt att se Ebbas förtvivlan. I eftermiddag blir det gnagarbegravning vid floden igen. Det blir tredje lådan under trädet vid vattenfallet så Mnetice Zoo består nu "bara" av tre hundar, en katt och tre möss. Och det blir INTE fler djur nu!


Upplyftande fakta?

Ibland känns det som om vissa forskningsresultat borde kommit tidigare. Eller vad sägs om senaste BH-vetenskapen? Det är så dags att komma med så viktiga fakta nu, när det liksom redan känns som att det är flera centimeter försent. Taskigt! Undrar vad mer som hade kunnat undvikas.  ;-)

Zafira och Vägverket

I julas köpte vi en ny bil, en svart Opel Zafira -08 med bra lastutrymme och möjlighet att ta upp till sju passagerare. Perfekt med tanke på både hundar och långväga gäster. Mycket nöjd med valet rullade Björn ut den nya pärlan från Bilcity Kristianstads parkering med det tillfälliga skattemärket snyggt placerat på registreringsskylten. Inga bekymmer så långt. Det tillfälliga skattemärket var giltigt till sista februari i år.

Naturligtvis så måste vi betala vägskatt i Sverige precis som alla andra eftersom bilen är svenskregistrerad och det är nu det blir krångligt.
Vägskatten t o m februari -09 betalades ordentligt men vi har inte sett röken av skattemärket. Trots eftersändning av posten, trots att vi hos skattemyndigheten och alla andra tänkbara myndigheter har tillfällig adress i Tjeckien så fungerar det inte hos Vägverket.

Idag ringde jag dem och frågade var skattemärket var och fick ett spännande svar. Eftersom vi bor i Tjeckien så har vi "ogiltig adress" i deras dator. Alla skattemärken skickas till folkbokföringsadressen. Nu är vi fortfarande skrivna i Sverige men har tillfällig adress i Tjeckien så jag tänkte att det här är ju lätt att fixa. Nix! Eftersom vi sålde huset i höstas är vi skrivna i Ronneby Församling och inte på en specifik adress. Där har vi problemet. Min smarta idé att de då kunde skicka skattemärket till släkten i Sverige så att vi kunde hämta det där gick inte heller. Vägverket skickar bara till folkbokföringsadressen utan undantag. Eller jo, om vi hade varit skrivna i Tjeckien så hade det skickats hit, men det är vi inte pga att Björn är utsänd i statlig tjänst.

Min nästa fråga var naturligtvis "vad händer nu då?" Jo, tills den dagen vi flyttar tillbaka till Sverige och har en giltig folkbokföringsadress så får Zafiran rulla runt med sitt ogiltiga handskrivna skattemärke. That's it! Det har kanske ingen större betydelse mer än att vi får räkna med att bli stoppade av polisen en eller två gånger extra. Som tur är så kan de i alla fall se att skatten är betald och vi får väl hänvisa till Vägverkets fantastiska administration.

Zlatan och Mattias

Igår, när vi var i Kutná Hora, fick Björn ett sms av Mattias som då befann sig i Malmö: "Zlatan hoppade av tåget när jag skulle gå på!" 
Det är något speciellt med Zlatan! Som den Malmöfödda fotbollssupporter Mattias är kan jag tänka mig vilka två låtar han hade i huvudet resten av tågresan.

Allt det som jag ser, det har han också sett.
Ohiiya Zlatan och jag, vi é från samma stad.
Och allt det som jag hör, det har han också hört.
Ohiiya Zlatan och jag, vi é från samma stad.

                                
och

Ingen kickar fotboll som han, Zlatan, jag säger Zlatan
Svenskens hopp, vår superman, Zlatan, jag säger Zlatan
I love you, ich liebe dich, Zlatan Ibrahimovic

Tilläggas bör att sist Björn var på Kastrup så var min favorit Marcus Allbäck där, och gången innan så såg Björn  Tomas Brolin. Jag ser aldrig annat än affärsresenärer, studenter och småbarnsmammor när jag är ute och reser.
Nästa gång jag ska någonstans ska jag kolla Daniel Majstorovics eller  Henrik Larssons spelschema. Nu måste det väl ändå vara min tur!

Världsarvet

Helgen gick fort! I lördags lämnade Björn och jag av Mattias på Prags flygplats. I två veckor ska han vara i Sverige på prao på Telenor i Karlskrona och samtidigt passa på att umgås både med sin moster och sina kompisar. Tack Nilla för att du fixat detta!
Efter avlämningen på flygplatsen tog vi en sväng inom Prag för en promenad, fika och  lite shopping. Ebba,  som var fruktansvärt morgontrött efter att ha lagt sig senare än hon borde, var hemma och passade hundarna så vi hade ingen tid att passa. Nu kan jag meddela alla Tjeckienresenärer att uteserveringarna i Prag har börjat plocka fram bord och stolar så det är dags att möta våren i Prag!

                                                                     

Söndagen tillbringade vi med Micke och Tanya som bor i Kutná Hora, en central plats i europeisk historia. En underbart vacker stad som definitivt borde finnas med på allas "måste-besöka-lista".  Kutná Hora finns faktiskt med på Unescos världsarvslista tack vare sin speciella arkitektur! Vi fick en fantastisk guidad tur av Tanya, och hann med massor. Vi var inne i benkyrkan i  Sedlec och tittade på dekorationerna och pyramiderna som är gjorda av skeletten från 40 000 människor. Efter ett besök långt nere i den gamla silvergruvan åt vi lunch och sen vandrade vi vidare på de medeltida gatorna till Vlassy Dvur (italienska gården) där italienska myntpräglare en gång i tiden satt och stämplade prager groschen, silvermynt. Känslan i Kutná Hora påminner till viss del om det genuina Visby. Medeltidskänslan är så påtaglig när man går bland de gamla husen och trampar på samma stenar som kungar och fattiga gruvarbetare gjorde för flera hundra år sedan.
Framåt eftermiddagen började det småregna men vi fortsatte vår tur och vandrade på "The road to heaven" som är bron mellan stadskärnan och katedralen Sankta Barbara. Katedralen är ett imponerande byggnadsverk som har tagit ca 500 år att färdigställa och som till största delen finansierades av pengar från silvergruvan i staden.
Innan hemfärd svängde vi inom ett café och värmde oss en stund med varm choklad, kaffe och Medovnik.

                 

Tjejsemester utan flickidoler

Jag och Ebba har tillbringat ett par dagar i Dortmund, Tyskland. Tanken med resan var att Ebba skulle få gå på konsert med Tokio Hotel som enligt henne är absolut bäst i världen. Tråkigt nog så fick sångaren opereras och Europaturnéns återstående spelningar skjutas på framtiden. Eftersom vi ändå hade flygbiljetter och hotell så bestämde vi att det fick bli en tjejsemester istället. Vi hade ett par riktigt mysiga dagar i Dortmund och Ebba fick testa sina kunskaper i tyska. Det gick jättebra och jag var mycket imponerad!
Förutom shopping och promenader på stan så tillbringade några timmar på Dortmunds zoo. Det fanns massor av djur och vi hittade våra olika favoriter. Medan jag föll för girafferna och den bedårande kamelungen så fastnade Ebba mer för rovdjuren. Hon tyckte bäst om tigrarna och de afrikanska vildhundarna. Aporna och sjölejonen var ju som alltid fantastiskt charmiga.
Nu hoppas vi att Tokio Hotel kan spela snart igen så att vi kan gå på deras konsert. Vi konstaterade båda två att vi gärna åker tillbaka till Dortmund.


         
                                     Learning by doing

        
                                                                       Spanar fåglar... och killar

       
 

Lördag på LEGO

I lördags åkte vi hemifrån tidigt för att, tillsammans med ett glatt gäng som Cecilia hade samlat ihop, göra ett besök på LEGO i Kladno väster om Prag. Ett jätteroligt studiebesök där vi fick se hur de bit för bit bygger upp de stora LEGO-modellerna som finns på Legoland och andra nöjesparker runtom i världen. Superhäftigt! Det är verkligen fantastiskt att det går att göra så mycket med hjälp av små klossar. Själv funderar jag över hur många bitar jag kan tänkas behöva för att bygga en stor Darth Vader att ställa i hallen.

  Cecilia uppäten!            Vilka spiror!

Efter LEGO fick Björn en rundtur på ISP eftersom han inte kunde följa med oss i onsdags. Sedan hann vi med ett besök på IKEA också. Förutom de obligatoriska köttbullarna i restaurangen så blev det förståss lite shopping både i varuhuset och i godis-/matavdelningen. Nu finns det åter lingonsylt i skafferiet och Marabouchoklad i skåpet.

  På IKEA i Prag               Frestande svenska köttbullar

Fredag före flytt

Helgen som gick innebar flytt för familjen Gustavsson. Från att tidigare ha bott ca 20 minuters cykelväg norrut, från vårt hus, så bor de nu  knappt 15 minuter västerut räknat i cykeltid.
Hur som helst så skulle Jonas och Kattis flytta en del av prylarna i fredags och för att de  yngre familjemedlemmarna, Jakob 5 år och Lukas 3 år, inte skulle vara ivägen så tillbringade de dagen med mig. Full rulle! På eftermiddagen åkte vi till skolan och var med när elevernas friskvårdesvecka avslutades med volleyboll, eller "bolleyvoll" som grabbarna Gustavsson kallade det.

                                                                       

                                                            Pigg storebror, trött lillebror   

                               
                                       

        "Gubben i lådan x 2"          "-När kommer bussen?"            På väg till "bolleyvollen"


RSS 2.0