Laserdome

I eftermiddags var det dags för besöket hos plastikkirurgen Dr SormaLaser Centrum för att ta bort födelsemärket på kinden. En timme innan skulle jag vara där för att få EMLA-kräm på så att det inte skulle kännas så mycket. När ena sköterskan skulle sätta på krämen frågade hon om jag ville bli av med något mer. Jag hade självklart vissa önskemål, men insåg ju att hon knappast tänkte fixa en fettsugning samtidigt, så jag sa nej. Då frågade hon om jag inte ville bli av med ett annat mycket mindre födelsemärke så jag nappade och det slutade med fem stycken laserbehandlade prickar. Nu har jag fem vita plåster i ansiktet och ser ut att vara redo för en halloweenfest. Som tur är så får jag ta bort dem imorgon bitti så jag slipper gå runt såhär. Det räcker att jag nästan skrämde slag på tjeckiskaläraren ikväll.

Nemocnice/Sjukhus

Det är många som följer TV-serien sjukhuset men jag måste erkänna att jag bara har sett ett par avsnitt. Istället satsar jag på "real life nemocnice". Idag fick jag gå bredvid en av läkarna, Dr Carda, på sjukhuset här i Pardubice för att se hur sjukvården fungerar här i Tjeckien. Det var jätteintressant. Vi hann med en hel del under den korta tiden som jag var där.
Eftersom jag har jobbat på akuten och IVA så inriktade vi oss på den delen av sjukhuset. Jag fick en rundvandring på IVA där de för tillfället hade en salig blandning av patienter, både cykelolyckor med skallskador, falltrauma, en man som fått en vägg över sig på jobbet och lite annat.
På akuten var det lugnt, men vi hann med en knätappning innan vi gick till operationsavdelningen för en rundtur. Härlig känsla att byta om till "scrubs", på med op-mössa och munskydd, och sen få vara med i op-salen. En knäoperation och en armbågsoperation kikade vi på.
Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig. Kanske att skillnaden mot svenska sjukhus skulle vara större, men det ser i princip likadant ut. Samma apparater, samma utrustning på salarna och i akutrummen och t o m samma märke på sondmaten. Det som skiljer är väl sjuksköterskornas klädsel. Deras klänningar var figursydda och längden definitivt anpassad efter tjeckiska mått, dvs de slutar strax under troskanten. Det kan väl knappast vara lämpligt på hjärtintensiven i alla fall? Men för den manliga delen av personalen så är det ju en trevlig arbetsmiljö.
Nu har jag andats sjukhusluft så att jag klarar mig ett tag till. Det bästa av allt är att jag får ringa när som helst jag känner att jag vill gå bredvid igen. Tills dess så får jag  hänga med näsan över litteraturen till kursen om akut sjuka/skadade barn.

Kick-box-aerobic

Idag infann den sig igen, den där känslan som kommer under och efter ett riktigt roligt träningspass. Den var efterlängtad!Jag har under hösten gått på aerobics och pilates på ett av gymen här i stan, men gillar inte riktigt deras pass. Jag som är spinningfantast ville helst gått på spinning, men det var uppbokat varje pass. Aerobicsen var ganska ok men pilates gav mig bara träningsvärk i nacken orsakad av att jag vred huvudet mot klockan på väggen en gång per minut.
Idag testade jag och Lotta ett annat gym här i stan och de har 32 spinningpass i veckan! Dessutom har de en massa annat kul som power yoga, hip-hop, step-aerobic, chi toning m.m. Vi bestämde att vi skulle testa ett pass kick-box-aerobic och det var en fullträff! Trots att konditionen inte är på topp och att några extra kilon gör att det känns tyngre än nödvändigt så var det fantastiskt roligt. Och jobbigt! Svetten rann och musklerna sved och brände, men det är ju det som är så härligt. Jag räknar med en rejäl träningsvärk efter detta. Och på söndag är det dags igen, men innan dess ska vi testa ett par andra pass på samma ställe.
Nu vässar vi formen inför alla vårens fester och inte minst den kommande bikinisäsongen.


Hingstvisning i Mnetice

Idag följde jag och Björn med Mimmi, Jacko och Oscar på hingstvisning. Det var jätteroligt och vi fick se fantastiskt fina hästar. Sist jag var på hingstvisning var i Flyinge för en herrans massa år sedan.
Det är helt otroligt, men på vår lilla gata i vår lilla by ligger Equine Reproduction Center . Kolla in länken för det är värt att ta en rundtur på deras hemsida. För att se lite fler bilder så gå in på den tjeckiska länken också och titta under fotogalleri så ser ni vilka underbara hagar med vackra hästar som jag brukar passera på mina hundpromenader.
Det är nästan så att jag saknar åren då jag i praktiskt taget bodde i stallet. Men bara nästan, så jag tittar bara i smyg på hemsidans bilder av hästarna som är till salu.

Mr Charming

Idag har jag tillbringat förmiddagen med en av Pardubices allra charmigaste killar, Oscar 3 år. Roligare unge får man leta efter. Han har helt underbara kommentarer till allt! Vi har målat i målarbok, bakat muffins, sjungit och spelat dataspelet  "Fem myror". Jag funderade allvarligt på att behålla honom och ge Mimmi Diesel istället, men insåg att hon för det första aldrig skulle gå med på bytet och för det andra att jag nog ändå föredrar att låna och lämna tillbaka för då behöver man bara göra det som är roligt! 


                                                          

Organisera mera


De flesta av er tror nog att det är svårare att organisera och planera vardagen när man jobbar, och det trodde jag också. Konstigt nog är det tvärtom, i alla fall för mig. Jag har definitivt inte lika många "måsten" och tider att passa nu, men att lyckas planera in saker och få dem gjorda när tanken "det kan jag ju göra sen istället" dyker upp hela tiden är ett problem. Lunchar hellre på stan än tvättar och åker hellre till Prag över dagen än sitter med näsan i böckerna.
När jag jobbade, jobbade och pluggade samtidigt ,och hade barnens skola och aktiviteter att ta hänsyn till, och Björns arbetstider och allt annat som hör till livet... då fungerade det! Jag använde tiden mer effektivt! Mycket mer effektivt!
Nu, när jag kan läsa kurslitteraturen när jag känner för det, tvätta när jag vill, handla mat vilken tid på dagen som helst... ja, då gör jag allt i sista minuten. Lever lite efter "Hakuna Matata". Det är nog där skillnaden är. När vi bodde i Sverige var jag tvungen att utnyttja tiden effektivt för att det skulle fungera. Nu kvittar det eftersom jag inte har fasta arbetstider att ta hänsyn till.
Det innebär att de tider jag måste passa ställer till ett mindre kaos i min vardag. Helt sjukt!
För att få ordning på detta och för att få lite struktur på vardagen så har jag införskaffat en ny almanacka som är anpassad helt efter mina behov och önskemål. Den är fantastisk!

Kolla in länken:   http://www.personligalmanacka.se/

Jag har valt att ha Veckans att göra, Väder och Dagens träning på mina sidor. Ni andra som fortfarande har lite fast struktur kan ju välja Jobb, Prov eller annat som kan passa.

Detta är mitt bästa köp på länge, Chanel-solglasögonen inräknade ! Nu behöver tiden hos manikyristen inte krocka med veterinärbesöket, och jag kan boka tid hos frissan när städerskan ändå är här.  Guuud vad bra!   ;-)

                                                         

Plastická chirurgie

Idag har jag varit hos plastikkirurgen här i stan. Bara för en konsultation och undersökning inför det kommande ingreppet. Kostnad 30 CZK, vilket motsvarar 11-12 kronor med dagens valutakurs. The surgery, som dr Sorma kallar det, ska utföras på onsdag eftermiddag nästa vecka.
Jag kan gissa vad ni tänker... Desperat hemmafru med acrylnaglar och färgat hår som antingen ska fettsuga lår och rumpa eller lyfta brösten.
Visst... jag hade väl kunnat tänka mig båda sakerna. Ett par storlekar mindre jeans och brösten två våningar upp inför bikinisäsongen. Perfekt!  Men nej. Jag ska bara ta bort ett födelsemärke på kinden. 5-10 minuters ingrepp med laser. Inte ens en kniv i sikte.
Lovar däremot att meddela så fort jag blir sååå desperat att jag ger upp tron på att kunna leva med övriga skavanker.

Say cheese... and smile!

Ost  (sýr på tjeckiska) är ett kapitel för sig i detta landet. Tjeckerna äter gärna ost. Panerad och friterad ost (smazene sýr) med pommes frites (hranolky) är en vanligt förekommande rätt på lunchrestauranger och barnen serveras det i skolan ibland. De älskar det! Det finns en sorts rökt, seg ost som flätas eller rullas till snacks och som serveras som tilltugg till öl eller vin. Och tjeckiska langos består av brödet, riven ost och ketchup.
I mataffärerna finns det långa rader med ost, men det är här den tjeckiska ostkulturen skiljer sig från mina önskemål. Osten här säljs för det första färdigskivad i tunna skivor och förpackad om fem sex skivor per påse, eller i centimetertjocka "block". För det andra så smakar den ingenting! Jag som gärna njuter av både brännvinsost och whiskycheddar tycker att en mesig herrgårdsost smakar ljuvligt jämfört med osten här.  Vill man köpa ost i bit får man be om "vtselka", som betyder bit, "över disk" och varje gång får man en förvånad blick tillbaka samtidigt som det nästan syns att de tycker att man är galen som köper en hel bit.
Nu till veckans stora händelse här i stan! Det har öppnat en ost- och vinbutik mitt i centrum! Helt underbart! Jag och Ebba var där första gången igår och det doftade ljuvligt när vi steg in där. Inga färdigskivade plastsförpackade smaklösa skivor utan riktig ost! Vi köpte en stor bit av en chiliost med sting och en bit krämig Gorgonzola som smälter i munnen. Nu kan vi köpa god ost när vi vill och behöver inte bunkra upp med Västgöta kloster i samband med IKEA-besöken. Nu tror jag i och för sig att alla svenskarna här har en osthyvel hemma, men det fanns också i butiken, i flera olika modeller. Say cheese!

Yoda

Björn har fått en ny telefon och självklart så ska mobilen laddas full med roliga ringsignaler och annat väsentligt som förgyller vardagen.
Jag vet inte hur jag ska tolka det, men när jag skickar ett sms så hörs Yodas kända Star Wars-stämma "Pick up the phone. It's a message from the dark side".  Jag kan bara svara en enda sak på detta. Nu är det krig, stjärnornas krig, så "May the force be with you, Björn"!


Globus Pardubice vs Maxi Ronneby

Här i Pardubice heter ICA Maxis motsvarighet Globus. Globus är väl ca tre gånger så stort som Maxi i Ronneby. Globus skulle kunna beskrivas som butiken som har allt utom vänliga kassörskor och plastkassar. Båda de sakerna finns faktiskt på Maxi. På Globus finns å andra sidan en superlång charkdisk med allt tänkbart man kan önska sig och bland dryckerna kan man hitta mängder av olika ölsorter och diverse alkoholhaltiga drycker.
Vid en jämförelse mellan Maxi och Globus borde vid första anblicken Globus vinna kampen men Maxi har något som inte finns på Globus. Maxi har superduon i Maxiwatch. Titta och njut! Tills Globus kan visa upp vänliga kassörskor, platskassar och "Globuswatch" så väljer jag att handla på Hypernova.

Nätverk

Nu är det dags för mig att ta tag i mitt sociala liv i Tjeckien. Inte bara för barnens skull utan lika mycket för mig själv.
Visserligen är vi ju ett blandat gäng här med anknytning till supportgruppen men jag måste nog vidga mina vyer ytterligare. Faktum är ju att vi svenskar i Pardubice inte blir fler utan snarare färre i takt med att supportgruppens personal successivt minskar. Jag tror att det är jätteviktigt att knyta nya kontakter om det ska fungera att bo såhär. Det är så lätt att bara låta dagarna rulla på. Steg ett blir att ringa Zdenka och äntligen bestämma tid för den där koppen kaffe vi så länge pratat om!

Föreningen svenskar i världen www.sviv.se
Svenska mammor www.svenskamammor.com

Gräsänka

Igår morse vinkade jag av Björn och barnen som ska tillbringa en vecka i Sverige. Mattias och Ebba längtar jättemycket efter sina kompisar och det har varit väldigt tufft sista tiden så vi bestämde att de skulle få en veckas sportlov i Sverige. Båda två ska vara i skolan och följa med sina gamla klasskamrater ett par dagar. Det var längesedan jag såg två så glada ansikten som när de satt på flygbussen och vinkade. Hoppas bara att Björn lyckas få med dem tillbaka till Tjeckien igen!
Jag inledde min vecka som gräsänka med en latte-frukost i Prag och sedan en snabb shoppingrunda på marknaden i Holesovice. Lyxigt nog kom jag hem till ett nystädat hus. På kvällen var det dags för veckans lektion i tjeckiska och jag inser att jag har vissa grammatiska begränsningar. Det är kanske lika bra att satsa på ett stort ordförråd och sedan får jag hoppas att jag gör mig någorlunda förstådd även utan rätt ändelser och olika böjningsformer. Efter tjeckiskan var jag ute och åt med Sara, Mimmi, Katarina och Katarina. Gott och trevligt!
Resten av min "lediga vecka" ska ägnas åt studier! Läser Vård och omvårdnad av akut sjuka/skadade barn 15 p. Tänkte att den kursen kan vara bra att ha när det är dags att börja jobba igen. Jag har en insändningsuppgift som ska vara inne om två veckor. Lika bra att sätta fart!

RSS 2.0