Mjöl

Tjeckien är landet där du kan köpa vetemjöl i massor av varianter. På Globus eller Hypernova (stora  butikskedjor) så hittar man säkert femton olika sorters vetemjöl. Skillnaden mellan förpackningarna är inte märket som man skulle kunna tro. Nej då, det är innehållet, hur finmalda de är, som skiljer sorterna åt. Helt otroligt. En sort för småkakor, en för vitt bröd, en för lite grövre bröd, en för att reda såser osv. Jag som bara vet vad vete heter på tjeckiska använder med ett leende samma sort till allt. Hittills har ingen klagat i alla fall.
Det intressanta börjar egentligen när målet inte är vetemjöl utan rågsikt. Då uppstår problem. Det är inte helt självklart att man hittar rågmjäl, rågsikt eller annat än vetemjöl. Med stor målmedvetenhet och minst lika mycket tur kan det ändå gå att få tag i en påse men då gäller det att veta var man ska leta. Ett hett tips är bland hälsokosten.

Raining cats and dogs

Det regnar! Ösregnar! Jag hade tänkt ta med de tre vildarna och gå en promenad i byn, förbi majsfälten vid hästhagarna. Det tog inte många minuter innan jag insåg att intresset från hundarna var så gott som obefintligt. Medan jag stod ute i hällande regn stannade de strax utanför ytterdörren, under taket vid entrén. Där blev de stående. De gjorde inte minsta ansats till att flytta sig en millimeter. Eller jo, viss omgruppering på trappan kunde de sträcka sig till. Istället tittade de på mig,  vände och gick in. Inte för att jag klagar... Vem vill gå promenader i lera och ösregn?
        

Dressed for success

Så här fina var barnen på Robert och Alenas bröllop för ett par veckor sedan. De glänste ikapp med brudparet!


VG

Lite skryt från en stolt moder!
Mattias fick respons på sin första inlämningsuppgift, ett arbete om den demografiska utvecklingen i Sverige, Kina och Indien. Han gjorde en jämförelse mellan länderna, tittade på befolkningspyramider och drog slutsatser. En nöjd lärare skickade ett mail med massor av beröm  och betyget VG. Jättebra!

Helg, Hradec och hundvalp

Ännu en helg har passerat och den gick fort även om vi har hunnit med en hel del! I fredags var barnen på filmkväll med övernattning hos Hanna och Elin i Nemosice. Alex var också där. Vi passade på att gå ut och äta med Johan och Lotta och hade en trevlig kväll med god mat. På lördagsmorgonen var vi uppe i hyfsad tid och körde till Hradec Kralové som är en stad som är lite större än Pardubice och som ligger ca 3 mil härifrån. Där blev det lite shopping i form av ett par Nike joggingskor till Björn. Kvällen var stillsam, mycket pga att vi allihop är lite småförkylda och att barnen hade somnat vid 04.30 natten innan. Det blev en tidig kväll.
Idag har vi haft fullt upp med den nya familjemedlemmen. Ebba har nämligen köpt en hund. Det är en liten chihuahua-valp som är bedårande söt med stora ögon, stora öron och små, små ben. Han följer Ebba hela tiden och har gått ett par promenade utan att ha koppel. Han är ljuvlig!
Så har vår helg varit. Nu är det snart måndag igen vilket betyder att det snart kommer ännu en helg! Perfekt!
     

Skolan

Det är inte utan att jag är imponerad av barnen. Inte nog med att de har flyttat till ett nytt hus i en ny stad i ett nytt land. De börjar i en helt ny skola också. Eller tre skolor för att vara exakt!
Mattias pluggar på distans och mailar in alla uppgifter och studieresultat till lärarna i Stockholm. Det kräver mycket eget ansvar och disciplin. Utan tvekan är det ett betydligt tuffare sätt att plugga på. Utöver lektioner via Sofia distans har Mattias idrott och konversationsengelska med de tjeckiska eleverna. Det verkar fungera bra. Kan olika nationer mötas i OS går det ju att göra det även på idrottslektionerna.
Ebba går i Svenska skolan i Pardubice och har engelska, tyska och idrott med tjeckerna. Just det här med språkundervisningen är ju lite spännande. Tänk själv att börja läsa ett nytt språk, i Ebbas fall tyska, och läraren översätter allt till tjeckiska. Utan att kunna tyska eller tjeckiska har Ebba ändå lärt sig diverse hälsningsfraser. Imponerande! Och på engelskan skulle de lösa korsord. De fick de tjeckiska orden och skulle skriva in de engelska i rutorna. Utan några större kunskaper i tjeckiska språket löstes ändå halva korsordet, mycket tack vare att Ebba kunde en del ord som t ex letadlo som betyder flygplan.
Ja, barnen imponerar! Förhoppningsvis lär de sig mer än bara det som står i kursplanerna. De får säkert med sig erfarenheter och kunskap som är nog så viktiga som det lärarna prioriterar, men som inte går att betygsätta.


Kräftskiva

Igår var det kräftskiva. Vi begav oss till svensk-kolonin hemma hos Jonas och Katarina i utbrytarkommunen Spojil. Som vanligt fullt ös och mycket folk. "Alla" var där! Förutom kräftor, svensk snaps och annat som hör till så såg vi naturligtvis fotbollslandskampen Sverige-Danmark. Det var ju ett måste för oss utlandssvenskar då det inte finns något eller någon som är mer svensk än Zlatan!
Ebba Grön, OLW's ostbågar, saltlakrits och Marabouchoklad gjorde att även barnen var nöjda och glada.
Hur som helst var det en trevlig kväll och den varade länge... typ några timmar in på söndagsförmiddagen eftersom den hemska eftersmaken av ungersk Unicum och tjeckisk Slibovice inte går bort ens med tandkräm och sömn.

Bränn, bränn, bränn

Mina långa snygga acrylnaglar är... hmmm... mindre snygga idag kanske man kan säga. Vaknade imorse och det var riktig höst. Mörkt och kallt. Tänkte att jag skulle göra det lite mysigt för barnen innan de skulle till skolan så jag började förbereda frukost och tände några värmeljus. Vad jag inte tänkte på var att plast brinner... Just det! Jag eldade upp min tumnagel!!!! Gjorde som jag brukar, dvs tog en tändsticka, tände den och försökte tända så många ljus som möjligt. Det var bara det att när lågan hade ätit upp största delen av tändstickan så var min tumnagel ivägen och så gick det som det gick. Som tur är så var det bara toppen som smälte och blev svart men gud vad det luktade. Har filat bort det svarta nu och så får jag kanske be Alicia fixa till resten. Jag tror inte att jag är gjord för att ha långa naglar. I alla fall inte brännbara sådana.


Bosco är på G

By the way... Bosco's blogg som har legat vilande ett tag är åter på G. http://bosco.blogg.se


Tyst te i trädgården

Björn är på jobbet och barnen är i skolan. Den bästa stunden på dagen är när jag kan sitta ute och dricka en kopp te. Lugnt, stilla och... tyst.

     

Nu har vi bytt bord. Vi har tagit bort det lilla gröna bordet och satt vårt IKEA Norden matbord där istället. Det blir ju ofta så att det är där vi sitter när folk tittar förbi och nu så finns det gott om plats.

 


Clawfinger

Har varit hos manikyristen idag. Långa acrylnaglar varsamt modellerade av Alicia pryder nu mina fingrar. Lite ovant ät det allt och väldigt mycket blev omedelbart betydligt svårare att utföra, t ex knäppa jeansen, öppna påsarna i grönsaksdisken och inte minst skriva på datorn.
Men det är värt det! Alla år i landstingets tjänst har jag haft mina korta omålade naglar som dränkts i tvål, vatten och handsprit med skivade naglar och torra händer som resultat. Det är dags att kompensera de åren så nu har jag naglar som syns med sitt mörkrosa glitternagellack och en längd som är precis lagom för att kännas lyxig och glamourös. Nästa gång ska jag nog satsa på strass-utsmyckning på naglarna. Bling-bling!!!

Pilates

Jag dammade av träningskläderna och begav mig till gymet ikväll för ett träningspass pilates. Dämpad belysning, levande ljus, behaglig musik, mjuk matta. Förutsättningarna var perfekta!
Passet började som de flesta pass av liknande typ med stora armrörelser och fokus på andningen. Det var det... Efter det hade jag fullt upp med att försöka hänga med i instruktörens förklaringar på vad vi skulle göra... på tjeckiska. Det gick hyfsat ända tills en av deltagarna hamnade i ett läge på golvet då armarna var fastlåsta i benen och hon liggandes på rygg rullade som en sköldpadda som hamnat upp och ner på skalet, och inte kom loss. Då brast det fullständigt för mig och jag kände hur det hysteriska skrattet bubblade i kroppen. Att vi andra också rullade/gungade/ vickade fram och tillbaka på golvet gjorde inte saken sämre, och inte heller att även Mimmi drabbades av hysteriskt fniss. Det är svårt att koncentrera sig i ett sådant läge, men jag tror nog att kvällens intressanta övningar hade en viss effekt trots allt för det stramar i låren och börjar värka i magmusklerna. För att inte tala om häcken som känns som om den har krockat med en tjeckisk taxibil. Den imorgon förväntade träningsvärken beror alltså säkert på en kombination av golvrullande och skratt. Längtar redan till nästa måndag!

Skolstart

Måndag morgon och första skoldagen i Tjeckien. Som på beställning är t o m vädret lite sämre även om det inte precis kan kallas dåligt. Det är bara några grader kallare än det har varit de sista veckorna, men det är ju fortfarande betydligt bättre än årets svenska sommarväder.
Nu ska jag jaga barnen ur sängarna och peta i dem lite frukost. Efter ett låååångt sommarlov är det dags att få vardagen att rulla på igen med hjälp av lite strukturerade dagar och rutiner. I alla fall för barnen.     ;-)
Mina kurser i tjeckiska och tjeckisk historia börjar också idag så vi får väl sitta med böckerna alla tre.

RSS 2.0