Skanör och Falsterbo

Efter ett år i landet utan kust så behövde barnen få känna på både hav och sandstrand. Eftersom jag är en badkruka av värsta sorten nöjde jag mig med en stund i solen och lite shopping. Dagens fynd ser ni på bilden! Gissa om jag kommer vara snygg när jag häntar posten och hänger upp tvätt.

                                                

Ettårsjubileum

Idag är det på dagen ett år sedan vår fullpackade bil rullade in på uppfarten till huset vi nu bor i. Det har varit ett lärorikt år på många sätt. Samtidigt som det har varit fantastiskt roligt så har det varit fruktansvärt jobbigt. Ett äventyr, men definitivt ingen dans på rosor. Vardagen är vardag var man än befinner sig. Oftast tycker vi att vi har haft en fantastisk tur som får uppleva ett annat land från "insidan", men det finns även stunder då vi har tvivlat på om vi fattade rätt beslut när vi packade våra saker och ryckte upp barnen från kompisar, skola och deras trygghet.
Nu har vi kommit halvvägs på vårt utlandsäventyr, och nedräkningen inför hemflytten börjar. Vi ska försöka göra det bästa av året som kommer för trots alla tuffa stunder så hoppas och tror vi att vi kommer se tillbaka på vår tid i Tjeckien med leenden och längtan.

Motordrömmen

Mattias har längtat efter moped i många år. Tyvärr är trafiksituationen i Tjeckien bedrövlig och vi har diskuterat det med honom både ofta och länge. När 15-årsdagen kom så var han fortfarande utan moped och vi kände oss som världens taskigaste föräldrar. Ändå så vet vi att vi har valt rätt för att skicka ut sitt barn på vägarna i ett land med lika hög trafikdödlighet på en månad som vi har i Sverige på ett år går inte att försvara.  Innerst inne tror jag att Mattias förstår för han har ju också sett hur de kör i detta landet och han vet att det händer många fler olyckor på vägarna här.
Denna veckan fick vi besök från Ronneby och på uppfarten stod fyra urläckra motorcyklar och då föddes Ebbas dröm. Hon nöjer sig inte med en moped! Efter en åktur bak på Frallans motorcykel så konstaterade hon att hon struntar i moped när hon fyller 15. Istället ska hon spara ihop till en svart Honda Black Widow för att kunna åka runt i Europa när hon fyller 18.
Helt plötsligt så har mopeddrömmen hamnat i ett annat perspektiv och Mattias önskan om en moped känns inte så farlig längre faktiskt!

                                      

Huset fullt... och tomt igen

Frånvaron av inlägg på bloggen förklaras (och försvaras) med att vi har haft mycket besök sista 1 1/2 veckan. Som tur är så har vi ju ett stort hus med många sängar så det fanns sovplats åt alla trots att vi hade trippelbokat besöken någon dag. Jag tror att byborna blev lite smått nervösa när de såg hur många svenskar som befann sig i byn samtidigt, i alla fall de som kan sin historia och som vet vad svenskarna gjorde här på mitten av 1600-talet. Hur som helst så har vi haft några intensiva men roliga dagar som innehöll både Pragbesök,  tjeckisk öl och annat från "måste-listan".
Nu är huset märkligt tyst och tomt.


Specialistutbildning

Det finns ganska angenäma problem. Som t ex att komma in på en högskoleutbildning på två olika orter och behöva välja en av högskolorna. Att jag dessutom har blivit antagen till drömkursen på en tredje högskola gör bara situationen trevligare och trevligare.
Ändå kvarstår problemet. Jag kan inte läsa allt samtidigt även om det är på halvfart och till största delen på distans. Jag kan ju inte samla på högskolepoäng bara för att jag tycker det är kul. Eller?

Boktips

Den bok som ligger i väskan, på sängbbordet, i soffan... ja, helt enkelt var jag för tillfället råkar befinna mig just nu är "To the castle and back" av Václav Havel. Den handlar om hans tid som president i Tjeckien och är fantastiskt intressant.
Ju mer jag läser desto mer fascinerad blir jag både av honom, Tjeckien och det folk som valde en författare/dramatiker som sin president.

Bergman, Bodström och jag

Idag stod det i Aftonbladet att Bergmans alla fastigheter på Fårö ska auktioneras ut till högstbjudande. Jag inser att det inte ens är lönt att lägga ett bud. Gissar att miljonerna kommer rulla.
För mig är Fårö, och stora delar av Gotland, paradiset på jorden. Jag kan få samma känsla på Hanö eller vissa platser på Österlen.
Kan jag inte få Bergmans hus så kan jag tänka mig att bo här. En riktig pärla, och jag kan inte titta mig mätt på bilderna.
Att det dessutom finns en chans att hamna på filten bredvid snyggingen Bodström på stranden är ju ett stort plus.

RSS 2.0