Affären i Mnetice

I vår lilla by finns en affär. Den är jätteliten och allt handlas över disk men det viktigaste finns där. Det går alldeles utmärkt att handla t ex. öl, vin. tvättmedel, mjölk (visserligen inte färskmjölk, men ändå), svallertidningar och inte minst frallor. Affären har öppet vardagar kl 7-10 och 14.30-16 utom på onsdagarseftermiddagarna då det är stängt . På lördagarna är det öppet på morgonen och på söndagarna på eftermiddagen. Helt perfekt.
Vår lilla affär ligger bara några minuters promenad från vårt hus och cyklar jag hinner jag både handla och ta mig fram och tillbaka på ca 5 minuter. Vad mer kan man begära?
Sedan några veckor tillbaka har jag och Ebba infört en ny morgonrutin. Två gånger i veckan kommer skolbussen lite senare, ca kl 8.20. Då brukar vi promenera bort till affären och handla frallor och kanske lite chorizo till frukosten. De första gångerna var jag där ca 10 minuter efter öppningsdags, men de tjeckiska tanterna är morgonpigga så nu har jag och Ebba ändrat taktik. För att slippa stå i kö när byns alla kvinnor ska handla bröd, välja pålägg, köpa nymalet kaffe, bläddra i tidningarna och skvallra om en massa saker jag inte förstår, så hänger vi numera på låset. Prick kl 07 står vi vid dörren. Damen som äger affären har dessutom lärt sig vad vi brukar handla så när vi kliver in genom dörren hämtar hon genast sex frallor. De gånger jag på tjeckiska ber om ett eller två hekto choritzo eller skinka eller kanske lite ost ler hon med hela ansiktet och bytanterna som numera står i kö bakom jublar över mina nyförvärvade kunskaper i tjeckiska språket. Och så har jag gett dem ännu en sak att skvallra om...


Prag

Det går att söka mycket information om Tjeckien och då i synnerhet Prag. Den hittills bästa sidan om Prag är denna : www.praginfo.com


Home sweet home

Var hemma i Sverige en sväng förra veckan. Första hemresan sedan flytten i juli.
Sålde huset, fikade med kompisar, hälsade på syrran, gick i stan med mamma, var på hundutställning, hälsade på mormor och Moss, tittade förbi och sa hej till arbetskamraterna på IVA. Jag hann med en hel del faktiskt innan jag åkte  hem till Tjeckien.När jag var hemma i Sverige passade jag naturligtvis på att köpa lite saker som inte finns hemma i Tjeckien, t ex lakrits, lucialinne, och Liptons Russian Earl Grey te.
Jag stannade bara hemma i 5 dagar innan jag åkte hem igen men jag ska snart åka hem och jobba på IVA i Linköping. Sedan åker jag hem igen och stannar fram till jul då vi åker hem hela familjen. Men nyår firar vi hemma i Tjeckien eftersom vi firar jul hemma i Sverige.
Låter det komplicerat? Ja, det kan man ju tycka... Definitionen av vad som är hemma är lite oklar just nu. Vi har ju ingen fast punkt i Sverige och det som är vår fasta punkt i Tjeckien är ju bara en tillfällig lösning.
Jag tror att hela familjen känner sig lite som Kristina från Dufvemåla när hon sjunger  "Hemma, var ligger det nånstans? Kan nån ge svar?".

Svaret kanske finns här: HEMMA

Mitt "Hemma" finns i alla fall där familjen är, och den geografiska platsen är av underordnad betydelse. Det kanske är därför det blir så rörigt i mitt huvud ibland...

 Vår gata, U Kaplicky, som betyder "vid kapellet".

Kusinbesök

Masse, Eva och barnen har varit hos oss i Tjeckien några dagar. Vi har haft jättetrevligt och har hunnit med en hel del trots att Björn bara var ledig på helgen. I onsdags och torsdags rörde vi oss i Pardubices centrum. Det blev en hel del skoshopping, men även Cafe Bajer, leksaksaffärer, langos med ketchup(!) och besök på barnens skola. Tobias och Masse tog en vända upp i tornet vid torget men jag, Sofia och Eva insåg att det var liiiite för högt för att passa oss.
Vi hade planerat in en vända till Prag i lördags. Efter ett besök på marknaden i Holesovice, där Masse och Björn shoppade Lacostetröjor så att de klarar sig i många år framöver, så tog vi en rejäl rundtur till fots i de centrala delarna av Prag. Mattias, Ebba och Tobias valde att stanna hemma i Mnetice, men Sofia trampade på duktigt bland trappor och kullersten. Synd att vi inte hade stegräknare på oss för vi gick jättelångt.
I söndags hade vi en lugn och slapp förmiddag hemma och sedan åkte vi och bowlade.  Strike efter strike blev det! Alla barnen är superduktiga. Björn skulle naturligtvis göra en "Kingpin" och sträckte vänster skinka. Så går det när man ska stila!
Igår var det dags för Anderssons att flyga tillbaka hem igen, men vi har hört ryktas om att det finns vissa planer på en resa hit till våren. Det ser vi fram emot!
           


Höstpromenad

Vi har underbara strövområden där vi bor. Det är perfekt för hundarna att springa omkring på fälten eller längs vattnet. Diesel brukar få en extra "utmattningspromenad" eftersom han har energi över så att vi skulle kunna värma upp alla husen i hela Mnetice.

   

RSS 2.0