Zafira och Vägverket

I julas köpte vi en ny bil, en svart Opel Zafira -08 med bra lastutrymme och möjlighet att ta upp till sju passagerare. Perfekt med tanke på både hundar och långväga gäster. Mycket nöjd med valet rullade Björn ut den nya pärlan från Bilcity Kristianstads parkering med det tillfälliga skattemärket snyggt placerat på registreringsskylten. Inga bekymmer så långt. Det tillfälliga skattemärket var giltigt till sista februari i år.

Naturligtvis så måste vi betala vägskatt i Sverige precis som alla andra eftersom bilen är svenskregistrerad och det är nu det blir krångligt.
Vägskatten t o m februari -09 betalades ordentligt men vi har inte sett röken av skattemärket. Trots eftersändning av posten, trots att vi hos skattemyndigheten och alla andra tänkbara myndigheter har tillfällig adress i Tjeckien så fungerar det inte hos Vägverket.

Idag ringde jag dem och frågade var skattemärket var och fick ett spännande svar. Eftersom vi bor i Tjeckien så har vi "ogiltig adress" i deras dator. Alla skattemärken skickas till folkbokföringsadressen. Nu är vi fortfarande skrivna i Sverige men har tillfällig adress i Tjeckien så jag tänkte att det här är ju lätt att fixa. Nix! Eftersom vi sålde huset i höstas är vi skrivna i Ronneby Församling och inte på en specifik adress. Där har vi problemet. Min smarta idé att de då kunde skicka skattemärket till släkten i Sverige så att vi kunde hämta det där gick inte heller. Vägverket skickar bara till folkbokföringsadressen utan undantag. Eller jo, om vi hade varit skrivna i Tjeckien så hade det skickats hit, men det är vi inte pga att Björn är utsänd i statlig tjänst.

Min nästa fråga var naturligtvis "vad händer nu då?" Jo, tills den dagen vi flyttar tillbaka till Sverige och har en giltig folkbokföringsadress så får Zafiran rulla runt med sitt ogiltiga handskrivna skattemärke. That's it! Det har kanske ingen större betydelse mer än att vi får räkna med att bli stoppade av polisen en eller två gånger extra. Som tur är så kan de i alla fall se att skatten är betald och vi får väl hänvisa till Vägverkets fantastiska administration.

Kommentarer
Postat av: Åsa

Visst är det underbart med alla dessa regler som är till för att underlätta det för... ja för VEM?!?

2008-04-08 @ 15:01:53
URL: http://asa-s.blogspot.com/
Postat av: Rebecca

Ja, visst är det fantastiskt.
Det roligaste av allt är att det bara är Vägverket som fungerar så, och tur är kanske det. Jag behöver förnya passet och behövde utdrag ur befolkningsregistret. Trots att jag står som folkbokförd i Ronneby (utan adress) så skickades folkbokföringsbeviset till vår registrerade adress i Tjeckien. Då beställde jag ändå online så det var bara datorer inblandade. Det gick jättebra!

2008-04-08 @ 15:22:05
URL: http://pardubice.blogg.se
Postat av: Sara

Att en så enkel sak kan vara ett så stort problem! Funkar det hos skatteverket och folkbokföringen borde det ju funka för andra myndigheter.

2008-04-09 @ 10:10:46
Postat av: Rebecca

Ja, man tycker ju det. Tjeckiska myndigheter och deras pappershantering lär ju inte vara de lättasyte att ha att göra med, men det verkar ändå som att en stämpel på ett papper fixar det mesta i det här landet. Jag kanske borde skicka en tjeckisk stämpel till Vägverket så löser det sig kanske.

2008-04-09 @ 10:52:59
URL: http://pardubice.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0