Världsarvet

Helgen gick fort! I lördags lämnade Björn och jag av Mattias på Prags flygplats. I två veckor ska han vara i Sverige på prao på Telenor i Karlskrona och samtidigt passa på att umgås både med sin moster och sina kompisar. Tack Nilla för att du fixat detta!
Efter avlämningen på flygplatsen tog vi en sväng inom Prag för en promenad, fika och  lite shopping. Ebba,  som var fruktansvärt morgontrött efter att ha lagt sig senare än hon borde, var hemma och passade hundarna så vi hade ingen tid att passa. Nu kan jag meddela alla Tjeckienresenärer att uteserveringarna i Prag har börjat plocka fram bord och stolar så det är dags att möta våren i Prag!

                                                                     

Söndagen tillbringade vi med Micke och Tanya som bor i Kutná Hora, en central plats i europeisk historia. En underbart vacker stad som definitivt borde finnas med på allas "måste-besöka-lista".  Kutná Hora finns faktiskt med på Unescos världsarvslista tack vare sin speciella arkitektur! Vi fick en fantastisk guidad tur av Tanya, och hann med massor. Vi var inne i benkyrkan i  Sedlec och tittade på dekorationerna och pyramiderna som är gjorda av skeletten från 40 000 människor. Efter ett besök långt nere i den gamla silvergruvan åt vi lunch och sen vandrade vi vidare på de medeltida gatorna till Vlassy Dvur (italienska gården) där italienska myntpräglare en gång i tiden satt och stämplade prager groschen, silvermynt. Känslan i Kutná Hora påminner till viss del om det genuina Visby. Medeltidskänslan är så påtaglig när man går bland de gamla husen och trampar på samma stenar som kungar och fattiga gruvarbetare gjorde för flera hundra år sedan.
Framåt eftermiddagen började det småregna men vi fortsatte vår tur och vandrade på "The road to heaven" som är bron mellan stadskärnan och katedralen Sankta Barbara. Katedralen är ett imponerande byggnadsverk som har tagit ca 500 år att färdigställa och som till största delen finansierades av pengar från silvergruvan i staden.
Innan hemfärd svängde vi inom ett café och värmde oss en stund med varm choklad, kaffe och Medovnik.

                 

Kommentarer
Postat av: Åsa

wow så fint, hit får vi bestämt åka nå´n gång! :)

2008-04-08 @ 15:04:20
URL: http://asa-s.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0