Julmarknad... nähä!

Ebbas fröken Katarina hade fått en inbjudan från den tjeckiska skolan. En tjeckisk skolklass skulle åka på julmarknad i Hradec Kralove och det fanns plats för de svenska barnen om de ville följa med. Julmarknader brukar ju vara mysiga och Hradec Kralove ligger ca 3 mil härifrån så det lät perfekt. Att jag kunde få följa med om jag ville gjorde inte saken sämre så vi tackade ja.
Ebba, Mattias, Albin, Sara (Albins mamma och extra lärare på skolan) och jag stuvade in oss i bussen tillsammans med ca 30 stycken 7-åringar och två tjeckiska fritidsfröknar som inte kunde ett ord engelska eller tyska. Sedan körde bussen mot Hradec och julmarknaden. Trodde vi!
Nu är det ju så att det ibland uppstår vissa kommunikationsproblem p.g.a. språket. Så var det nu. Vi skulle inte till Hradec Kralove och, visade det sig senare, ingen julmarknad. Istället hamnade vi i Hrádek u Nechanic som ligger en bit från Hradec Kralove. Där finns ett underbart vackert slott som absolut är värt ett besök. Vi i trodde fortfarande att det var julmarknaden som var målet men det visade sig att vi istället skulle få följa med på en guidad tur med temat  Vánoce na zámku, som betyder Jul på slottet. En timmes rundtur i slottets olika salar med en tjeckisktalande guide var inte alls vad vi hade tänkt oss, men det var ändå en trevlig upplevelse tack vare de fantastiska salarna som var julpyntade med granar och dukade bord.
Efteråt skulle vi svänga förbi slottets café och souvenirshop. Bra tänkte jag som hade laddat för en kryddig tjeckisk julmarknads-korv med senap. Souvenirerna bestod av små porslinsklockor, några halsband och söta armband. Fikat som gick att köpa var typiska tjeckiska småkakor med choklad, kristyr och kokos och att dricka kunde man köpa te, kaffe eller punsch. Ingen korv och ingen Coca-Cola här inte!
Både Sara och jag tittade längtansfullt efter punschen och köpte varsin hel flaska istället. Zámecky Anglický Punc måste väl kunna räknas som souvenir! Eller?


                                                                             Zámek Hrádek u Nechanic        

Kommentarer
Postat av: Desi

haha!! Sprit av alla dess slag har väl ALLTID räknats som souvenir?? Det är väl därför så många åker på julmarknaden i Tyskland...

2007-12-18 @ 23:20:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0